пʼятницю, 26 червня 2015 р.

Екскурсія до Южно-Української АЕС



Ми живемо в епоху залежності від електроенергії, адже все зупиняється, коли вимикається світло. Нині життя неможливе без енергії атома. В Україні знаходиться 4 діючих АЕС: Запорізька, Хмельницька, Рівненська та Южно-Українська. Саме на останній з них 23 червня 2015 року і побували з екскурсією вчителі природничого циклу Маловисківського району. Педагоги поставили за мету ознайомитися з принципами роботи ЮУАЕС.


 ВП «Южно-Українська АЕС» входить до складу державного підприємства «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом» Міністерства енергетики та вугільної промисловості України. Основний напрямок її діяльності – це експлуатація ядерних енергетичних установок та гідроагрегатів ГЕС-ГАЕС для виробництва електричної та теплової енергії. Сьогодні енергокомплекс на Південному Бузі включає в себе три блока атомної електростанції сумарної електричної потужності 3000 МВт, Олександрівську гідроелектростанцію (11,5 МВт) та Ташлицьку гідроакумулюючу електростанцію (300 МВт).

Вчителі хімії, біології та географії мали змогу відвідати інформаційний центр, об’єкти гідрокомплексу та повномасштабний тренажер, розташований на четвертому ядерному енергоблоці, та отримати змістовну й цікаву інформацію про діяльність АЕС, перспективи її розвитку та охорону здоров’я працівників.


Освітяни Маловисківщини взяли участь у засіданні круглого столу, на якому були присутні Авраменко В.А., заступник директора з кадрів та соціального розвитку ВП «Южно-Українська АЕС», Зернопольський В.М., начальник відділу роботи з громадськістю та ЗМІ, Паляцький А.Б., старший начальник зміни АЕС, Хмілєвська Г.В., начальник відділу охорони здоров’я, Сінчук Ю.М., начальник управління освіти Южноукраїнської міської ради, Пузир О.М., заступник начальника управління освіти та ЗМІ. В ході засідання обговорювалися як питання навчання та працевлаштування випускників ВНЗ, що готують фахівців в області атомної енергетики, так і питання соціальних гарантій працівників станції, рівень захворюваності населення, проблеми забруднення навколишнього середовища та радіаційний фон. До речі, рівень радіації повітря навколо станції становить 11 МкР/год, а на гранітному обеліску, що знаходиться на її території  – 30 МкР/год. Є над чим замислитися, адже  Кіровоградщина - лідер по кількості онкозахворювань серед населення.
Екскурсанти також відвідали Мигійський каньйон (с. Мигія Первомайського району Миколаївської області). Саме тут річка Південний Буг глибоко врізається в породи Українського кристалічного щита й утворює вузьку каньйоноподібну долину з високими скелястими берегами та руслом. За багатством рослинного і тваринного світу цей куточок природи не має рівних  у Північно-Західному Причорномор’ї. Територія каньйону входить до складу національногопарку «Бузький Гард».
Поїздка принесла багато приємних вражень, позитивних емоцій і надовго залишиться в пам’яті педагогів Маловисківщини. За змістовну екскурсію хочеться висловити особливу подяку екскурсоводам Южно-Української АЕС Рудоману О.І. та Сичовій Т.В.




Немає коментарів:

Дописати коментар